Qui som

El Pla d'Urgell és una comarca singular, atractiva, d'interior i ubicada a la Depressió Central Catalana (coneguda com la plana de Lleida). És un indret per descobrir, banyat pels canals d'Urgell i conformat per divuit pobles (setze municipis i dos nuclis agregats).

Amb 38.203 habitants, i una superfície de 305,2 km2, limita al nord amb la Noguera, al sud amb les Garrigues, a l'est amb l'Urgell i a l'oest amb el Segrià.

Arran la construcció dels canals d'Urgell, eix vertebrador de la comarca, vam passar de ser una comarca seca i gens productiva a ser considerats el jardí o rebost de Catalunya. L'arribada d'aquesta gran infraestructura hidràulica va canviar la fisonomia del paisatge i en va revolucionar la ramaderia i la indústria i fins i tot el caràcter de la gent que hi vivia. Tot i tractar-se d'un paisatge canviant al llarg de l'any, degut als hiverns freds i humits i als estius calorosos i secs, podem gaudir d'una extensa i bella planúria on predominen diferents cultius, com panís (blat de moro), farratges, blat, ordi i, també, un dels nostres símbols: els arbres fruiters.

|Alt Imatge2|

Per conèixer de primera mà com es van produir aquests canvis és de visita obligada l'Espai Cultural dels Canals d'Urgell, un espai situat a la capital de la comarca, amè, que mostra la transformació no només de la nostra comarca, sinó de tota la plana de l'Urgell.  Per completar la visita, i units pel mateix fil conductor -l'aigua-, sense moure'ns de Mollerussa trobem el Museu dels Vestits de Paper, únic en la seva categoria i amb peces considerades autèntiques meravelles.

I, paisatgísticament parlant, trobem el tercer vèrtex d'aquest escenari: la joia biològica de la comarcaque atrau visitants d'arreu, l'estany d'Ivars i Vila-sana. És considerat el més gran en superfície de la Catalunya interior. Els 6 quilòmetres de perímetre es poden recórrer íntegrament a peu, en bicicleta o a cavall. En un lloc panoràmic privilegiat hi trobem la Masia de Cal Sinén, que acull el punt d'informació i el centre d'interpretació de l'estany.

|Alt Imatge3|

Sigueu benvinguts a la nostra comarca, el Pla d'Urgell. És la nostra una comarca oberta al turista, amb allotjaments, museus, activitats, rutes, fires, natura, festes, espais visitables, gastronomia típica, productors locals..., un ventall de possibilitats que s'adapten a cada tipologia de visitant.

Us hi esperem!