Patronat de Turisme del Pla d'Urgell

Contacta
Patronat de Turisme
Estany d'Ivars i Vilasana
Espai Cultural Canals d'Urgell

El contingut d'aquesta pàgina requereix una versió més recent de Adobe Flash Player.

Obtener Adobe Flash Player

Esteu aquí: Inici Activitats i Rutes El Pla d'Urgell en quatre dies

El Pla d'Urgell en quatre dies

DIA 1

Per a conèixer el Pla d'Urgell en quatre dies, és imprescindible visitar l'Espai Cultural dels Canals d'Urgell, que permet descobrir la història de la comarca i la transformació paisatgística, econòmica i social del Clot del Dimoni en la planúria fèrtil que és actualment. Aquesta transformació no hagués estat possible sense la construcció de la infraestructura hidràulica més important del segle XIX a Catalunya: Els Canals d'Urgell.

Aprofitant que el visitant es troba a Mollerussa, pot conèixer la ciutat, el patrimoni, l'arquitectura més destacada i també el seu centre, dinàmic gràcies al comerç. El mercat setmanal de Mollerussa, de llarga tradició, té lloc els dimecres.

A la tarda, és recomanable fer la ruta del Salt del Duran (n'hi ha dos de traçades), per a conèixer de prop el canal, la banqueta del canal i el paisatge plaurgellenc. Consulteu les rutes aquí.

A l'estiu, també es pot passar una bona estona de matí o de tarda a la piscina en qualsevol de les piscines municipals dels pobles de la comarca.

Al vespre, en cap cas el visitant es pot perdre la posta de sol que habitualment pinta el cel del Pla d'Urgell als vespres. Per a poder apreciar millor la posta, es pot buscar un punt alt de la comarca (La Serra, punt alt que comprèn diversos termes municipals: Mollerussa, Sidamon, Fondarella, Miralcamp; Barret Picat a Linyola, etc.).

DIA 2

Després de conèixer la història de la comarca a l'Espai Cultural dels Canals d'Urgell, és recomanable visitar l'Estany d'Ivars i Vila-sana, un espai natural singular, molt accessible, apte per a vorejar en bici, a peu o en cavall. Aquest estany és la llacuna més gran en superfície de Catalunya, té un perímetre de 6 quilòmetres i constitueix un important espai natural per a més de dues-centes espècies d'ocells, per a amfibis, rèptils, mamífers i insectes. El visitant, en ser-hi i admirar el paisatge, se sol sorprendre del fet que l'estany que hi ha actualment és una llacuna recuperada l'any 2009, després que l'original fos dessecat per un Reial Decret de l'any 1951.

Per a poder observar millor les espècies d'aus que habiten l'estany i descobrir aquest espai natural tan singular, és recomanable sol·licitar una visita guiada. A més a més, es pot recórrer tot el perímetre a peu, en bici o en cavall. De fet, també hi ha una ruta (VEGEU RUTES) per a fer a l'estany des d'Ivars d'Urgell. També podeu passejar per l'estany amb carruatge. (VEGEU ACTIVITATS ESPORTIVES).

A la tarda, es pot visitar algun dels divuit pobles que conformen la comarca, descobrir-hi el patrimoni i la gent i també dinar-hi. A tots els pobles es pot adquirir embotits, pa, coques de recapte, dolços i altres productes elaborats artesanalment.

DIA 3

Per a conèixer el Pla d'Urgell no es pot deixar de visitar el Museu de Vestits de Paper, un museu que mostra una gran col·lecció de vestits confeccionats amb paper de diferents èpoques i estils i rèpliques de vestits que formen part de la memòria col·lectiva. Anualment, al desembre té lloc el Concurs Nacional de Vestits de Paper a Mollerussa, un concurs de llarga trajectòria (des de 1950) i que mostra autèntiques creacions, artificis, fets exclusivament en paper.

Per anar obrint boca, el visitant pot triar alguna de les empreses d'elaboració de productes agroalimentaris, visitar les instal·lacions i també fer alguna degustació.

La gastronomia del Pla d'Urgell reflecteix la manera de fer, els costums i els recursos del territori. Un bon exemple de plat típic de la comarca i una bona proposta a l'hora de dinar és la cassola de tros, una cassola amb verdures (patates i espinacs), carn (de porc, de conill) i caragols que es preparava durant el matí al tros, al camp, amb els productes que cada pagès podia aportar i es menjava a l'hora de dinar com a plat únic. El visitant pot desgustar cassola de tros, segons el restaurant que triï o bé plats tradicionals de la cuina catalana i mediterrània.

Al Pla d'Urgell, a més a més, es poden visitar algunes col·leccions privades. Consulteu-ne el llistat a MUSEUS I ESPAIS VISITABLES

DIA 4

Al Pla d'Urgell hi ha diverses zones de pícnic per a aturar-vos després de recórrer els camins de la comarca en colla o en família per les diverses rutes proposades. La ruta monumental o qualsevol de les rutes culturals que proposem permeten descobrir les joies arquitectòniques i patrimonials del Pla d'Urgell així com els seus pobles i la gent comarcana. Proposem un dia de ruta, ja sigui a peu, en bicicleta o en cotxe, per a gaudir de la natura, del patrimoni i, en definitiva, la cultura i tradició en el sentit més ampli.

Accions del document
« Abril 2018 »
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Contacteu amb el Patronat
© PATRONAT DE TURISME
DEL PLA D'URGELL.
Av. Prat de la Riba, 1
25230 Mollerussa
Tel. 973711313
turisme@plaurgell.cat
Desenvolupat per: Semic Internet
Patronat de Turisme del Pla d'Urgell
Avda. Prat de la Riba,1 25230 Mollerussa tel. 973 711 313 turisme@plaurgell.cat